Tanulságos Kirándulás – 3.a (2017)

Egy igazán tanulságos tanulmányi kirándulás

Tanév végén Budapestre mentünk a Nemzetközi Pető Intézetbe. Nem kevés izgalommal, aggodalommal vártuk a napot, amikor fogyatékkal élő, „más” gyerekeket látogathatunk meg.
Hogy túlzottan ne lepődjünk meg, ne csodálkozzunk, ne bámuljuk őket nyíltan, Dániel Gabi volt olyan kedves, és eljött hozzánk, mesélt, képeket mutatott a kis nebulókról. A gyerekek nagy élvezettel hallgatták a kis gézengúzokról szóló történeteket. Megtudtuk, hogy ők is ugyanolyan eleven, vidám iskolások, mint bármelyik hasonló korú társuk, csak éppen valamilyen módon korlátozva vannak.
Mikor végre megérkeztünk, rögtön összemelegedtek a gyerekek, rövid kis bemutatóval kedveskedtek egymásnak. Aztán közös „munka” várt rájuk, együtt oldottak meg feladatokat, játszhattak, ismerkedhettek egymással. Igazán jó hangulatban telt a velük töltött idő, de sajnos el kellett búcsúznunk tőlük, mivel nekik még sok dolguk volt. Ezután találkoztunk olyan nagyobbacska gyerekekkel is, akik már hosszú évek óta az intézmény lakói. Ők már sportolnak is, komoly kihívásoknak felelnek meg.
És eljött a pillanat, amikor kipróbálhattunk olyan eszközöket, amelyek a mozgáskorlátozott gyerekek helyzetét könnyítik, lehetővé teszik számukra az önálló mozgást, helyváltoztatást. Használtuk játékaikat, megtapasztalhattuk mi is, miféle nehézségekkel kell megküzdeniük, milyen fájdalmakat kell elviselniük nap, mint nap azért, hogy a számunkra oly természetes mozdulatokat ők is végre tudják hajtani.
Szomorúan vettünk búcsút újonnan szerzett barátainktól, és irigykedve gondoltunk azokra, akik másnap, máskor is együtt lehetnek a csupa jókedvű, kedves, kis gyermekkel.
A napot a Pálvölgyi-barlangban folytattuk, ahol a természet által létrehozott csodás föld alatti világból kaphattunk rövid ízelítőt.
Fáradtan, de élményekkel telve értünk haza.

Hangrád Katalin, 3.a osztály

2017. június