Az osztálykirándulásokról általában… (2017)

“Kati néni, jövőre hová megyünk osztálykirándulásra?” – hangzott el a kérdés / nem először /, amikor már csak néhány lépés választott el attól, hogy a gyerekeket fáradtan, álmosan, de épségben adjam át a szülőknek.

Hiszen még vége sincs az évnek, gondoltam, ám tudom, hogy ez egy nagyon lényeges kérdés. Mert az osztálykirándulás minden év végén egy vidám momentum. Igaz, majdnem minden esetben előzi meg vita, hogy hová menjünk, mit nézzünk meg, hol fogunk aludni, stb., de a gyerekek mindig nagy izgalommal várják.

Hogy miért fontos? Mert jó lesz az iskolán kívül együtt lenni, játszani, beszélgetni! Az évet már lezártuk, tanulni nem kell, lehet tervezni a vakációt.

Idén a legtöbb osztály természetközelben kirándult. A mai generáció számára bizony egy új élmény, amikor olyan helyen vannak, ahol nincs civilizáció, a technika ördöge nem csábít! Nekem többen tették fel a kérdést, hogy jaj, mit fogunk ott csinálni? Bevallom, kicsit én is aggódtam. Nem lesz térerő, még áram sem, mihez kezdenek majd? És kellemesen csalódtam. Játszottak! Élvezték a patakot, fát hordtak, tüzet raktak, labdáztak, hangos nevetésük senkit sem zavart. Ja, és az éjszaka izgalmai! A baglyok huhogása, a levelek susogása mind nagy élmény! Meg a versengés, hogy ki tud kevesebbet aludni…..

Ezért fontos az osztálykirándulás. Hogy egy kis időre kiszabaduljunk a mindennapos mókuskerékből, hogy együtt lehessünk, beszélgethessünk, a gyerekek együtt játsszanak tanáraikkal / és micsoda büszkeség a tanárokat valamiben legyőzni!/ És persze olyan élmény, melyről talán még most nem is tudják, mennyit fognak majd anekdotázni és nevetni!

Nekünk, pedagógusoknak természetesen a legfontosabb, hogy épségben adjuk át a gyerkőcöket a szülőknek. És amennyiben a kirándulás vidám, problémamentes volt, az már teljes siker. Akkor bármily fáradtak is vagyunk, tudjuk, hogy jövőre újra nekivágunk. Mert az osztálykirándulás fontos!

Heinczné Cserni Katalin